Walesinspringerspanieleiden alkuperä ja historia

Uutena mielenkiinnon kohteenani ja innostuksenani keksin, että tahdon tutkia, mistä, milloin, kuka ja ketä on walesinspringerspanieleiden taustalla. Muistan, että olen lukenut jostain, että vanhimmat sukutaulut ja merkinnät tuhoutuivat joskus, Ensimmäisen maailmansodan aikoihin, jonkin tulipalon/taistelun seurauksena. Halusin tietää, mikä on virallinen ja vanhin merkintä ja kuva, joka on mahdollista löytää. Kuvassa: Reuben Ward Binks (1880–1950, Iso-Britannia) Welsh springer spaniels at rest. 
 
Walesinspringerspanielin (kenties sen nimen perusteella...) voisi kuvitella olevan peräisin Walesista tai vähintään Britanniasta, mutta uskotaan, että walesien esi-isät ovat kotoisin Espanjasta tai Läntisestä Euroopasta, mahdollisesti jopa Ranskasta. Spanieleiden tiedetään tulevan alun perin Espanjasta, joten on hyvin mahdollista, että walesin esi-isien ensimmäiset askeleet on otettu siellä. Rotua pidetään kuitenkin niin vanhana ja se on kulkenut niin monilla nimillä, että sen aivan tarkkaa alkuperää on mahdotonta selvittää. Se on kulkenut historian saatossa ainakin nimillä: Agassian hunting dog, Land spaniel, Springer, Starter, Welsh starter, Welsh spaniel, Welsh cocker, Welsh cocker spaniel ja Welsh springer.

Alun perin walesi on Englannissa kuulunut ainoastaan Cockers tai Cocking Spaniels - tyyppiin. Englannissa oli tyypillistä lajitella koiria niiden käyttötarkoituksen mukaan, ei niiden rotutyypin perusteella. Kasvattajat myös risteyttivät vapaasti eri käyttötarkoituksien koiria. Jossain vaiheessa koiria alettiin jakaa "vesi" ja "maa" - tyyppeihin. Walesi lukeutui maatyypin spanieleihin.

A.T. Williams niminen mies oli suurimpia vaikuttajia ja ajoi walesin omaksi roduksi tunnistamista voimakkaimmin. Hänen ja hänen sukunsa kerrotaan pitäneen waleseja jo 1750-luvulla. Kennel klubi tunnisti walesinspringerspanielin omaksi rodukseen 04.03.1902, jolloin sen nimeksi myös vakiintui walesinspringerspanieli tai siis welsh springer spaniel. Ensimmäinen rotumääritelmä tuotettiin 1906. 

Näyttäisi siltä, että ensimmäinen walesi, joka on kuvattu, on Col Blandy Jenkins:n kasvattama, A.T. Williams (kennel Gerwn) nimisen miehen koira nimeltään Corrin (s. 07/1893), joka on kuvattu Englannissa vuonna 1903. Corrin oli rekisteröity Welsh cockeriksi, joka oli tyypillistä Englannissa siihen aikaan. Corrin oli siis Welsh tyypin cockeri. Corrinin jälkeläiset on kuitenkin rekisteröity jo merkinnän welsh springer spaniel - alaisuuteen. Saman pentueen koiria saatettiin ennen vuotta 1902 rekisteröidä usean eri rodun alaisuuteen niiden painon mukaan. Alle 11kg koirat olivat cockereita ja yli 12kg painavat koirat springereitä. Kuvassa: Corrin istumassa ja seisomassa, kuuluisa valokuva vuodelta 1903.  

Walesi aloitti siis taipaleensa jo "reilusti" ennen Ensimmäistä maailman sotaa (1914-1918), mutta merkinnät ja populaatio kärsivät ihmisten mukana ja 1920 sekä 1930-luvulla tehdyn kasvatustyön katsotaan luoneen tämän päivän walesinspringerspanieli. Toinen maailmasota toi rodulle lisää ongelmia ja kaikki tiedot, mitä rodusta oli siihen asti pidetty tuhoutuivat ilmahyökkäyksessä, jolloin kasvatustyö jouduttiin aloittamaan jälleen alusta. Tutkijat ja rodun harrastajat ovat sittemmin yrittäneet selvittää ennen sotavuosia kasvatettujen koirien alkuperää niiden "juureen", mutta kukaan ei ole vielä onnistunut löytämään täydellisiä sukutauluja tai merkintöjä kasvatetuista waleseista ennen vuotta 1920. Kuvassa: Kuuluisa Maude Earl:n (1864-1943, Iso-Britannia) 1906 maalaama kuva Longmynd Myfanwy ja Longmynd Megan - waleseista.

Kommentit