Tietokanta ja lonkkatulosten tulkinta

Etsin tässä pari päivää sitten jotain tietoa netistä Jasnan vanhemmista, kun törmäsin erään englantilaisen käyttämään tietokantaan. Se on rekisteröitymistä vaativa tietokanta, hankala käyttöisempi kuin Suomen koiranet, monella tapaa vajaampi ja epä-informatiivisempi. Toisaalta, kun aiemmin en ollut tietoinen mistään tietokannasta niin on tämäkin nyt tyhjää parempi. En ole vielä ehtinyt täysin perehtymään, että tulevatko tiedot sinne automaattisesti, kun tutkitaan (kuten Suomessa tapahtuu) vai voiko englantilainen koiranomistaja jättää ilmoittamatta, jos tulokset eivät miellytä. Informaatioarvo laskee jyrkästi, jos ilmoittaminen on vapaaehtoista.

Innostuin kuitenkin metsästämään tietoja Jasnan sukulaisista ja totesin, että englannissa on tavallista tehdä silmientarkastuksen yhteydessä myös gonioskopia - tutkimus. Löysin Jansnan isän jälkeläisistä (joita on lukematon määrä ja tutkittuja tuolla tietokannassa 28) yhden sairaaksi todetun. Lonkkatulokset ja silmäpeilaukset näyttivät pelkkää hyvää, toisaalta Jasnalla on 17 sisarusta (kaksi kertaa tehty sama yhdistelmä), joten, kun tutkittuja on vain neljä, niin ei se vielä paljon kerro.

Lonkat tutkitaan, mutta tulokset merkitään ja kuvia tulkitaan hieman erilailla kuin Suomessa. Englantilaiset pisteyttävät tulokset ja mitä alhaisempi pistemäärä (mitä lähempänä nollaa) niin sitä parempi. Pahin tilanne on/pistehuippu on, jos pisteet nousevat 106:n eli molemmat lonkat saavat tuomiokseen 53 pistettä. A lonkkaisia ovat koirat, joiden lonkkien tulosten yhteenlaskettu pistemäärä on 0-3 välillä, B tulee 4-8, C 9-18, D 19-30 ja E yli 30 pisteen tuloksilla. Ihan sellainen muuten vain pointti tähän väliin, että Jenkeissä on myös eri tapa tulkita lonkkia. Lonkat Amerikassa tuolta linkin takaa löytyy Amerikkalaisten walesien lonkat! Saa nähdä mihin kaikkeen tutkimukseen innostunkaan tuon tietokannan kanssa!

Päivitys: Olen onnistunut nyt löytymään uusia ominaisuuksia, jotka parantavat käytettävyyttä ja informaatioarvoa ja tietoahan sieltä löytyy! En ollut tiennyt esim. montako sisarusta Jasnan äidillä (8) tai isällä (5) on! Enkä siten ollut tiennyt, että olen nähnyt niitä Cruftsissa! Löysin myös täydellisen luettelon Jasnan sisarusten nimistä, niitäkään en tiennyt aiemmin! Siellä näkyvät myös Nasun tähän mennessä tutkittujen sisarusten terveystulokset! 


Seuraavan pennun hankintaa, jos/kun se on ulkomaalainen, helpottaa tuo tietokanta kyllä paljon! Jasnan sisaruksilla on tosiaan lonkkavikaa (näköjään) ja silmät ovat (onneksi) terveitä. Monta pentuahan noista ei ole tutkittu ja tuo D - lonkkainen noissa nartuissa on tosiaan Jasnan lonkat. Ne eivät tietenkään tuolla näy, kun on Suomessa kuvattu. Alla ovat näkyvissä Jasnan emän kaksi muuta pentuetta ja Millien sisarukset.
 
 
Jasnan isä on tosiaan varmaan käytetyin uros walesi maailmassa, ainakin pari vuotta sitten jo, ehkä vielä nytkin. Pentueita on Englannissa ihan hirveän monta, tuollakin tietokannassa 23 eri nartun kanssa (25 pentuetta) tutkittujakin pentuja melkein kolmekymmentä. Ainoastaan yhdellä on gonioscopiassa todettu häiriöitä silmässä ja kaikilla tutkituilla on terveet silmät. Lonkissa on hyvin paljon hajontaa. Koirilla on: 0 A lonkat, 2 B lonkat, 12 C lonkat, 3 D lonkat ja 6 E lonkat. Alan tosiaan toivoa jo ihan vain rodun hyvinvoinninkin vuoksi, että olen jotenkin ymmärtänyt tuon tuloksien tulkinnan täysin väärin. Muuten on aivan uskomatonta, että lonkkatulokset, joita Greg on jättänyt ovat tuollaiset!!
 
Englannin ulkopuolelle rekisteröityjä pentueita on ainakin viisi, kaksi Suomessa ja yhdet sekä Norjassa, Ruotsissa, Alankomaissa että Saksassa.
 
Suomessa tulokset ovat huomattavasti paremmat, 14 Suomeen rekisteröityä pentua, joista kuuden silmät ja lonkat tutkittuja. Kaikkien silmät terveitä. Kuudesta pennusta 1 A/A lonkkainen, 1 A/B lonkkainen, 4 B lonkkaista ja 1 D lonkkainen.
 
Ruotsissa on yksi pentue Gregistä, jossa on viisi koiraa, niistä neljä on tutkittu 3 B lonkkaista ja yksi C lonkkainen, kahden silmät on tutkittu toisella puhtaat ja toisella ylimääräisiä ripsiä.
 
Norjassa on yksi pentue, jossa on kolme koiraa. Sieltä on Suomeen rekisteröity narttu, jonka tiedot ovat tuossa ylempänä.
 
Saksassa on ainakin yksi pentue, jossa on yhdeksän pentua, niistä löysin yhden tutkitun koiran: C2+silmät ja kyynärpäät terveet.
 
Alankomaissa on yksi pentue, jossa syntyi kolme pentua, joista vain yksi elinkelpoinen. Kyseisen nartun tutkimustuloksia en onnistunut löytämään.
 
 
Alla vielä Jasnan isän sisarukset: voisin miettiä pari kertaa uudelleen, jos olisin nämä kuvat nähnyt, että kannattaako odottaa näyttelykoiraa ja yksi Jasnan eno myös löytyi kuvaamistani koirista! Kuvissa: Jasnan äiti ja isä isoina kuvina ja niiden sisarukset pieninä.
 
 
Ferndel Aeron Magregor
 
 
Ferndel Amren ja Ferndel Summer Glow Over Bonvis
 
 
 Ferndel Voyage to Vynesbrook
 
 
 
 
Glenbrows Paper Pageant At Chanangel (C-lonkat, puhdas gonioscopia ja puhtaat silmät.)

 
Glenbrows Paper Moon At Bozidar

Kommentit