Miksi ottaa elämäänsä walesinspringerspanieli?

Facabookissa potentiaalinen uusi walesin ostaja kysyi, miksi hankkia walesi/miksi ei. Innoistuin pohtimaan asiaa ja kirjoitin alla olevan vastauksen.

Kolmen wss nartun verran on kokemusta takana ja täytyy sanoa, että en kyllä lähtisi enää rotua vaihtamaan. Walesi vie kyllä mennessään ja yhteen on vaikea lopettaa ;) Itse olen myös hurahtanut muiden waleseihin ja olen kuvannut waleseja nyt monta vuotta, vain koska nautin wss ihmisten seurasta ja walesien kanssa olemisesta! Omista koiristani kaksi on kasvanut pentuaikansa kotona ja yksi kenneltiloissa, koirat ovat kaikki eri linjoista ja ompa myös yksi ulkomaanihme.

Kaikki kolme narttuani ovat olleet luonteiltaan aivan erilaisia. Yksi ei hätkähtänyt mitään, yksi kavahtaa vähän kaikkea ja yksi menee muiden esimerkin mukana, eli pelkää/ei reagoi riippuen kanssakulkijoista. Koulutuksella ja totuttamalla saa paljon aikaan, kuten muissakin roduissa (kuvittelisin). Walesit ovat kyllä kaikki sellaisia persoonia, että erot huomaa jo varhaisessa vaiheessa. Säikyn narttuni suurimmaksi syyksi olen aina laittanut kenneltiloissa kasvamisen, vaikka varmasti geeneilläkin on osuutensa asiassa. Onneksi ikä ja koulutus ovat auttaneet ja koira toimii nykyään hyvin J

Kaikki koirat on tykänneet tehdä yhdessä ja hyvin nopeasti ovat oppineet esim. pillin ja naksuttimen idean. Positiivisella vahvistamisella walesi kyllä oppii tosiaan parhaiten, kuten edelläkin mainittiin ja kaikki omani ovat kyllä olleet kovasti lelujen/namien perään ja kumpikin on toiminut erinomaisesti palkintona. Ottamatta kantaa siihen miten yksilökohtaista on walesin tottelevaisuus, niin kyllä itse olen ainakin saanut kaikki walesini pysähtymään vapaana käskystä (oli edessä koira, lintu tai jänis). Ovat olleet niin minun perään, että parhaaksi taktiikaksi on osoittautunut se, että lähtee vain itse pois ja kutsuu luokse. Saattaa osittain olla, että esim. mökillä saavat jahdata sorsia sydämensä kyllyydestä ja ovat oppineet, ettei niitä saa jahtaamalla kiinni, niin ovat lakanneet yrittämästä :)

Walesilla on energiaa joskus jopa hössöttämiseen saakka, mutta itse olen nähnyt sen aina hyväntahtoisena hölmöytenä ja oikein kanavoituna (meillä on ahkerassa käytössä aktivointilelut/-pallot ja -pelit ja tavalliset lelut) se ei ainakaan meillä ole ollut ongelma. Walesi tykkää olla mukana ja läsnä (yritäpä mennä vessaan yksin!) ja luulee mahtuvansa erinomaisesti syliin. Nukkuma-asennoista walesit saavat myös tyylipisteitä, täydellisen pyöreästä pallosta aina täysin levittäytyneeseen selällään olevaan koiraan.

Meillä koirat käyvät kaikki lenkkinsä irti (3xpv) ja sopivilla keleillä juoksevat pyörän kanssa (n. 1v-1,5v ovat aloittaneet ja tykkäävät kovasti, vaikka totuttelu tietysti aloitettu nuorempana). Walesi, kun pääsee irti, on niin täysin selvää, että se on sitä miten walesi haluaa liikkua ja siitä se eniten nauttii. Myös omistajan on pakko nauttia, kun näkee koiran niin onnellisena :) Kaikki ovat myös tykänneet kovasti vedestä ja mökillä niitä pitää houkutella välillä kuivumaan! Walesi on myös mitä mukavin matkakumppani, omat koirat on olleet lentokoneesta, laivasta, moottorikelkasta, metrosta aina autoon asti kaiken kyydissä ja ikinä ei ole ollut mitään ongelmia.

Omat walesini ovat aina tuntuneet pitävän enemmän oman rotuistensa seurasta, kyllä leikit onnistuu muidenkin kanssa, mutta samaa intensiteettiä, ymmärrystä ja leveliä ei yleensä saavuteta. Walesi tuntuu olevan myös koira, jolla on aina pilke silmäkulmassa. Milloin tervehditään ulkomaailmaa ikkunalaudalta, milloin istutaan tiskialtaassa tai seisotaan pöydällä. Useimmissa walesissa vaikuttaa olevan kiipeilijän vikaa ja monesta olisi lukkosepäksi (omistajien harmiksi). Walesiperheen kodin tuntee usein pystyy käännetyistä ovenkahvoista tai erikoisista pihaportin lukitusviritelmistä sekä tietysti karvasta. Tuntuu, että, vaikka kuinka imuroi, niin karvaa on aina ja kaikkialla, paitsi näyttelyyn mennessä koiran päällä. Walesi kantaa myös ihailtavan määrän lähimaastoa turkissaan ja tassuissaan sisälle ja ei pelkää (haiseviakaan) ojia. Trimmaaminen kannattaa myös suorittaa tasaisin väliajoin, niin ei ole niin työläs urakka itselle tai trimmaajalle.

Tiivistäen sanoisin, että mikäli haluaa elämäänsä seikkailua, vauhtia ja vaaratilanteita (ja paljon mukavia walesi-ihmisiä) ja on valmis intensiiviseen huomion- ja liikunnantarpeeseen, niin walesi on ehdottomasti oikea rotuvalinta.

Kommentit